Vår Kimchi

Syrad på samma address sedan 1975

På luntmakargatan har vi syrat kim chi sedan starten 1975 och gör det fortfarande med samma glädje och koncentration med mormor, moster, döttrar. Traditionen lever vidare och är kärnan på vår restaurang. Idag kan du köpa med dig en burk färsksyrad kim chi från vårt kök direkt i butiken på restaurangen eller hos våra utvalda återförsäljare i Stockholm.

Att göra egen Kimchi

I Korea säger vi kimchi och i Sverige har vi surkål. Processen är en av de äldre konserveringsmetoderna som bevarade grönsaker och frukt innan vi fick kylskåp och frys. Det har nu blivit allt populärare att våra gäster vill prova att göra egen kimchi. De undrar hur man syrar, vad processen gör, vad man ska äta till, etc. Det är väldigt roligt tycker vi, som har syrat i generationer. För oss är detta inte bara att ett sätt att konservera, det är en del av livet. Varsågod, här kommer lite lättsmält om kimchi. Vill du läsa ännu mer, titta gärna i vår kokbok eller fråga oss nästa gång du kommer.

Inte bara kål

Kimchi är en nationalrätt med 3000-årig tradition. Den äldre generationen syrar eller som det också heter, fermenterar, ofta egen kimchi. För många koreaner blir alltid några familjeträffar om året med extra god och hemgjord kimchi, gjord på kål, gurka, rättika, svampar eller rötter. Ofta upphettade av chili blir de ett uppskattat komplement till det koreanska kökets tyngre, heta rätter med kött, fisk och fylliga såser. Smakerna fördjupas samtidigt som råvarorna behåller lite av sin friskhet. Men det är också ur ett viktigt hälsoperspektiv vi äter kimchi.

Bra för magen

Grönsaker är nyttiga i sig med sina fibrer, vitaminer och låga fettinnehåll.  Men fermenteringen utvecklar också en hälsosam flora av mjölksyrabakterier, bra för både mage och tarmsystem. De hjälper nedbrytningen, balanserar bakteriefloran och skyddar mot skadliga bakterier. Grönsakerna blir också mer lättsmälta som gör det lättare för kroppen att ta upp gamla som nya näringsämnen. För nya vitaminer, som C-vitamin och B12, bildas även under processen.

Den naturliga nyttan

Som konsument kan man välja en kemisk process, dvs, fabrikstillverkad mat, eller biologisk process, göra maten själv. Så vill du åt de naturliga enzymer som ger en funktionell mognadsprocess är egensyrad kimchi alltid att föredra.Det vill säga en biologisk process där kålen fått fermenterats på organiskt vis. Kimchi byggs in i livets kretslopp eftersom de enzymer som hjälper människans matsmältning bevaras och lever lyckligt i kimchin. De har inte förstörts av uppvärmning eller frysning.

Fermentering är del av en hel näringscykel du lära känna mer om du vill fördjupa dig i de olika syrningsmomenten. Fråga oss gärna!